Zëra për zgjedhje të parakohshme parlamentare pas atyre presidenciale

Zëra për zgjedhje të parakohshme parlamentare pas atyre presidenciale

Opozita kërkon zgjedhje të parakohshme parlamentare menjëherë disa muaj më vonë pas përfundimit të zgjedhjeve presidenciale. Këto qëndrime janë shprehur edhe nga kandidatja për president e mbështetur nga VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska – Davkova.   “Me fitoren në zgjedhjet presidenciale do të hapet rruga për zgjedhje të parakohshme parlamentare. Qeveria e re do të jetë qeveri për reforma dhe nuk do të kërkoj që të mos  përmendet emri Maqedoni.”, theksoi Siljanovska.

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev ka deklaruar se  nëse kandidati për president i koalicionit qevrisës, Stevo Pendarovski humbet përballë kandidates së mbështetur nga opozita,  Gordana Siljanovska-Dankova, atëherë ai do ta çojë vendin në zgjedhje të parakohshme.

Zaev po i bën këto deklarata në një kohë  kur partia e tij është përpara në sondazhe sa i takon zgjedhjeve presidenciale.  Analistët i interpretojnë deklaratat e kryeministrit si një mjet për të ushtruar presion mbi elektoratin, i cili e është i ndërgjegjshëm se  vendi është përpara dy sfidave të mëdha që lidhen me intergrimin e vendit në BE dhe NATO.

BDI (Bashkimi Demokratik për Integrim) ka nënvizuar se zgjedhjet e parakohshme nuk janë opsion i dobishëm për vendin dhe se ato mund të ngecin procesin e reformave.  Analistët politik vlerësojnë se mungesa e shumicës absolute të deputetëve për të votuar ndryshimet ligjore për Prokurorinë Speciale do të bllokoj procesin e reformave në drejtësi dhe kjo shihet si një opsion që vendi të shkojë në zgjedhje të reja. /IBNA