Zaev mori porosi dhe detyra në Bruksel

Zaev mori porosi dhe detyra në Bruksel

Kryeministri Zoran Zaev dje zhvilloi një agjendë të stërngarkuar të takimeve në Bruksel, ku në Këshillin e Stabilizim Asocimit ka prezantuar  rezultatet e vendit në procesin e reformave që zbatohen në rrugën drejt hapjes së negociatave me Bashkimin Evropian.  Ai u takua me krerët më të lartë të Komisionit Evropian, Federica Mogherini dhe eurokomisarin për zgjerim Johannes Hahn, ndërsa në selinë e NATO u prit nga sekretari i përgjithshëm Jens Stoltenberg.

Vlerësimi i arritjeve të deritanishme dhe reformat e domosdoshme, ishin cështjet që dominuan gjatë takimeve të kryeministrit Zaev.

Përfaqësuesit e lartë të NATO dhe BE porositën që të zbatohen reformat në drejtësi, sistemin e sigurisë, administratë dhe sfera tjera.

Përfaqësuesja e Lartë, Federica Mogerini tha se  dëshirojnë që në qershor të ketë dritë jeshile për hapjen e negociatave, të bazuar në meritokraci. Megjithatë, sipas saj, kjo do të jetë më e qartë në raportit e progresit të vendit të përgatitur nga Komisioni Evropian, i cili do të publikohet në fund të muajit maj.

Eurokomisari Hahn ka nënvizuar dialogun politik dhe pjesëmarrjen e të gjith partive politike në vendimet që janë në interes të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Sekretari i përgjithshëm i NATO-s, Stoltenberg tha se vendi ka bërë përparime të mëdha me Marrëveshjen e Prespës dhe se pret që vendi të bëhet anëtar i Aleancës.

“E inkurajoj vendin tuaj për të vazhduar përmes rrugës reformuese, kjo është me rëndësi derisa përgatiteni për anëtarësim. Me padurim e pres anëtarësimin në Aleancë, ajo që dukej si ëndërr e largët së shpejti do të bëhet realitet”, nënvizoi Stoltenberg.

Derisa vendet anëtare po vazhdojnë ratifikimin e protokollit për anëtarësimin e vendit në NATO,  më 18 qershor Këshilli për Punë të përgjithshme i BE-së do të sjellë vendimin lidhur me hapjen e negociatave. /IBNA