Admirali Foggo: Tranzicioni i Forcës së Sigurisë – në bashkërendim me NATO-n

Admirali Foggo: Tranzicioni i Forcës së Sigurisë – në bashkërendim me NATO-n

Komandanti i Forcave të Përbashkëta Aleate të NATO-s me seli në Napoli, admirali amerikan James Foggo, tha të mërkurën në Prishtinë se procesi i shndërrimit të Forcës së Sigurisë së Kosovës në ushtri të saj, duhet të bëhet në bashkërendim me NATO-n dhe bashkësinë ndërkombëtare.

Admirali Foggo, vizitoi Forcën e Sigurisë së Kosovës me udhëheqësit e së cilës, siç thuhet në një njoftim të forcave paqeruajtëse të NATO-s, diskutoi gjendjen e sigurisë në Kosovë, misionin e KFOR-it për të siguruar një mjedis të qetë e të sigurt si dhe lirinë e lëvizjes për të gjithë në Kosovë, në bazë të Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara si dhe çështjen e planit të Kosovës për tranzicionin e Forcës së Sigurisë.

“Admirali Foggo ritheksoi pritjet e tij që ky tranzicion të jetë një përpjekje graduale, transparente dhe gjithëpërfshirëse si dhe e bashkërenduar ngushtë me NATO-n dhe bashkësinë ndërkombëtare”.

Admirali Foggo që drejton Komandën e Forcave të Përbashkëta Aleate të NATO-s në Napoli dhe e mbikëqyr KFOR-in, tha se “NATO-ja mbetet e angazhuar përmes për një mjedis të qetë dhe të sigurt në Kosovë dhe qëndrueshmërinë në rajonin e Ballkanit Perëndimor”.

Më 14 dhjetor të vitit që lamë pas, parlamenti i Kosovës miratoi ligjet që shndërrojnë Forcën e Sigurisë në ushtri, një vendimi që u mbështet nga Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe dhe Gjermania, ndërsa nxiti reagim kundërshtues të NATO-s dhe Bashkimit Evropian, që vlerësuan se koha nuk ishte e përshtatshme për një gjë të tillë./Ibna/